Kermis-dinsdag
Traditiegetrouw wordt op kermisdinsdag het kermisschieten georganiseerd door het gilde. Dit gaat als volgt te werk.
De dag start om 09.00 met een openbare Heilige mis in de St. Willibrorduskerk, met gilde-eer aan onze overleden gildebroeders en gildeheren. Rond 10.15 vertrekt het gilde samen met harmonie Musis Sacrum vanuit het gildehuis naar het schietterrein met de schutsboom.
De leden van het gilde beginnen dan met het verkopen van loten. Iedereen vanaf 18 jaar die één of meerdere loten heeft, maakt via loting kans om aan de beurt te komen om te mogen schieten.
Vóór het lossen van het eerste schot trekt het gilde driemaal om de schietboom, ten teken dat deze (schiet)boom aanvaard wordt.
Voor het lossen van de schoten wordt een vaste volgorde aangehouden:
- Het eerste schot wordt gelost door de pastoor, mits deze aanwezig is. Hij moet met zijn schot de schietboom bevrijden van kwade geesten.
- Het tweede schot is voor de gemeentelijk macht: de burgemeester schiet namens de Koning(in) en vaderland.
- Het derde schot wordt gelost door de koning van het gilde
- Hierna volgen de schoten door deelnemers volgens de loting.
Hij of zij die de houten vogel er af schiet, mag zich dan “kermiskoning” noemen. Deze is dan verplicht een zilveren munt (1 euro, voorheen: rijksdaalder) aan de tamboer te schenken. De kermiskoning ontvangt dan uit handen van de kapitein of voorzitter een koperen moor (waterketel).
Vervolgens vertrekt het hele gezelschap naar het dorp om een rondgang te maken langs alle café’s daar aanwezig ter aanzegging van de nieuwe kermiskoning. Aan de leden van het gilde, harmonie en de kermiskoning wordt een consumptie aangeboden.
Daaropvolgend gaat men terug naar de kermis en worden onder het zwaaien van één vendel 3 rondjes gelopen. Hierna scheiden gilde en harmonie van elkaar, om zich ieder naar hun eigen clubhuis te begeven.
Dit is al jaren één groot volksfeest van de hele gemeenschap en een verbroedering van gilde en harmonie.
Kermiskoningen
Hieronder de eervolle vermeldingen van de diverse Kermiskoningen door de jaren heen, alsmede links naar de verslagen van het kermis-schieten, inclusief foto’s. Ook het aantal schoten dat nodig is geweest om de houten haan naar beneden te halen is opgenomen.